Fundusze europejskie rozwiń menu
Serwis używa plików cookies zgodnie z polityką prywatności pozostając w serwisie akceptują Państwo te warunki

Smakowite dziedzictwo - SlowFood-CE

W czerwcu bieżącego roku Wydział Promocji i Turystyki UMK rozpoczął realizację projektu partnerskiego pod nazwą SlowFood-CE: Culture, Heritage, Identity and Food. Projekt jest realizowany dzięki otrzymaniu środków z Programu Interreg Europa Środkowa.

Ideą Projektu jest prezentacja miast i regionów Europy Środkowej poprzez wspólną tradycję kulinarną, z wyeksponowaniem kulturotwórczej funkcji produktów żywnościowych oraz ich roli dla zachowania i pielęgnowania lokalnej tradycji.

Dzięki realizacji projektu zostanie opracowana – w formie dokumentów strategicznych i działań pilotażowych – oferta produktowa dla turystyki przyjazdowej opartej o wspólną tradycję kulinarną i idee ruchu SLOW FOOD.

Liderem projektu jest Stowarzyszenie SLOW FOOD (Włochy) – założona w 1986 r. w Bra (region Piemont) organizacja a zarazem ruch społeczny skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów świata i związanych z tym upraw rolnych i nasion, zwierząt hodowlanych i metod prowadzenia gospodarstw, charakterystycznych dla tych regionów.

Powstała jako akt protestu wobec fast-foodu, a wydarzeniem, które uznaje się za początek SLOW FOODU było otwarcie lokalu Mc Donalda przy Hiszpańskich Schodach w Rzymie. Dziś SLOW FOOD liczy ponad 150 tysięcy zarejestrowanych członków w ponad 150 krajach świata, a liczbę sympatyków ruchu szacuje się w milionach. Nazwa ”SLOW FOOD” stała się także światowym fenomenem społecznym, dając początek całej gamie ruchów przedkładających „być” nad „mieć, jak „slow living”, „slow fashion” „slow travel”, a nawet „slow driving” (czyli jazda samochodem połączona z odkrywaniem ciekawych tras, lokalnych atrakcji, kuchni, itp.)

Partnerzy Projektu to: Miasto Wenecja, Uniwersytet Nauk o Gastronomii (Bra) - Włochy Miasto Dubrownik, Stowarzyszenie Kinookus (Dubrownik) - Chorwacja Centrala Ruchu Turystycznego Brno-Południowe Morawy, Slow Food Brno - Czechy Miasto Kecskemet, Stowarzyszenie Tradycji Regionu Kiskunság - Węgry Miasto Kraków, Slow Food Polska (Kraków) - Polska.

Całkowity budżet projektu na lata 2017-2020 to 2 520 000 euro, w tym budżet Krakowa 228 705 euro. Link do strony projektu SLOW FOOD

pokaż metkę
Osoba publikująca: NATALIA BIERNAT
Podmiot publikujący: Unijne Oblicze Krakowa
Data publikacji: 2017-07-06
Data aktualizacji: 2017-07-06
Powrót

Zobacz także

Znajdź