Smakowite dziedzictwo - SlowFood-CE

W czerwcu bieżącego roku Wydział Promocji i Turystyki UMK rozpoczął realizację projektu partnerskiego pod nazwą SlowFood-CE: Culture, Heritage, Identity and Food. Projekt jest realizowany dzięki otrzymaniu środków z Programu Interreg Europa Środkowa.

Smakowite dziedzictwo - SlowFood-CE
Fot. Unijne Oblicze Krakowa

Ideą Projektu jest prezentacja miast i regionów Europy Środkowej poprzez wspólną tradycję kulinarną, z wyeksponowaniem kulturotwórczej funkcji produktów żywnościowych oraz ich roli dla zachowania i pielęgnowania lokalnej tradycji.

Dzięki realizacji projektu zostanie opracowana – w formie dokumentów strategicznych i działań pilotażowych – oferta produktowa dla turystyki przyjazdowej opartej o wspólną tradycję kulinarną i idee ruchu SLOW FOOD.

Liderem projektu jest Stowarzyszenie SLOW FOOD (Włochy) – założona w 1986 r. w Bra (region Piemont) organizacja a zarazem ruch społeczny skupiający osoby zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów świata i związanych z tym upraw rolnych i nasion, zwierząt hodowlanych i metod prowadzenia gospodarstw, charakterystycznych dla tych regionów.

Powstała jako akt protestu wobec fast-foodu, a wydarzeniem, które uznaje się za początek SLOW FOODU było otwarcie lokalu Mc Donalda przy Hiszpańskich Schodach w Rzymie. Dziś SLOW FOOD liczy ponad 150 tysięcy zarejestrowanych członków w ponad 150 krajach świata, a liczbę sympatyków ruchu szacuje się w milionach. Nazwa ”SLOW FOOD” stała się także światowym fenomenem społecznym, dając początek całej gamie ruchów przedkładających „być” nad „mieć, jak „slow living”, „slow fashion” „slow travel”, a nawet „slow driving” (czyli jazda samochodem połączona z odkrywaniem ciekawych tras, lokalnych atrakcji, kuchni, itp.)

Partnerzy Projektu to: Miasto Wenecja, Uniwersytet Nauk o Gastronomii (Bra) - Włochy Miasto Dubrownik, Stowarzyszenie Kinookus (Dubrownik) - Chorwacja Centrala Ruchu Turystycznego Brno-Południowe Morawy, Slow Food Brno - Czechy Miasto Kecskemet, Stowarzyszenie Tradycji Regionu Kiskunság - Węgry Miasto Kraków, Slow Food Polska (Kraków) - Polska.

Całkowity budżet projektu na lata 2017-2020 to 2 520 000 euro, w tym budżet Krakowa 228 705 euro. Link do strony projektu SLOW FOOD

Pokaż metkę
Osoba publikująca: NATALIA BIERNAT
Podmiot publikujący: Unijne Oblicze Krakowa
Zobacz także
W dniu 15.02.2018 r Gmina Miejska Kraków podpisała umowy o dofinansowanie dla czterech ścieżek rowerowych: Budowa ścieżki rowerowej od ul. Powstańców wzdłuż ulic Strzelców i  Lublańskiej do estakady  wraz z dostosowaniem tunelu łączącego ulice Brogi-Rakowicka do ruchu rowerowego w Krakowie (całkowita wartość projektu ok. 5,56 mln zł, w tym ok. 4,42 mln dofinansowanie z UE) Budowa ścieżki rowerowej wzdłuż ulicy Zakopiańskiej na odcinku od pętli tramwajowej w Łagiewnikach do przystanku tramwajowego przy ul. Siostry Faustyny (całkowita wartość projektu ok. 1,23 mln zł, w tym ok. 1,04 mln dofinansowanie z UE) Budowa ścieżki rowerowej na odcinkach: od Klasztoru Sióstr Norbertanek do istniejącego odcinka ścieżki przy Moście Zwierzynieckim, od ul. Wioślarskiej do ul. Jodłowej oraz od ul. Mirowskiej do granicy miasta Krakowa (całkowita wartość projektu ok. 5,43 mln zł, w tym ok. 3,33 mln dofinansowanie z UE) Budowa ścieżki rowerowej wzdłuż ulic Babińskiego i Skotnickiej od ul. Bunscha do ul. Trockiego w Krakowie (całkowita wartość projektu ok. 2,17 mln zł, w tym ok. 1,84 mln dofinansowanie z UE) W dniu 05.03.2018 r. Gmina Miejska Kraków podpisała umowę o dofinansowanie dla kolejnej ścieżki rowerowej „Budowa ścieżki rowerowej od ul. Powstańców wzdłuż ulic Piasta Kołodzieja, Srebrnych Orłów, Wiślickiej w Krakowie” Całkowita wartość projektu to ok. 5,76 mln zł, w tym ok. 4,23 mln dofinansowanie z UE Inwestycje realizowane są w ramach Poddziałania 4.5.1 Niskoemisyjny transport miejski – ZIT, Regionalnego Programu Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020.