W ramach realizacji projektu SlowFood-CE odbyły się pierwsze warsztaty „Obwarzanek – nie tylko w biegu” zorganizowane na Małym Rynku w dniu 18 maja 2019 roku z okazji Święta Obwarzanka.
Obwarzanek, jako kulinarny symbol Krakowa, produkt tradycyjny (wypiekany od czasów średniowiecznych), wyróżniony znakiem „Chronione oznaczenie geograficzne”, znakomicie wpisuje się w idee projektu SlowFood-CE.
Sam obwarzanek, stanowiący najpopularniejszą przekąskę w mieście, specjalnej promocji nie potrzebuje. Ważne jednak, by w świadomości zarówno turystów, jak i mieszkańców, zbudować obraz obwarzanka jako produktu składającego się na dziedzictwo gastronomiczne Krakowa, mającego niezwykle bogatą historię i tradycyjną recepturę.
Warsztaty miały na celu pokazanie, że obwarzankiem można się delektować. Proponowano spożywanie obwarzanka w towarzystwie innych tradycyjnych produktów regionalnych, na przykład w formie apetycznych kanapek. Młode pokolenie Krakowian miało okazję nauczyć się jak wypiekać tradycyjne obwarzanki. Wreszcie, zadbano o savoir vivre – dużym zainteresowaniem cieszyła się prezentacja, w jaki sposób elegancko zjeść króla krakowskich wypieków.