górne tło

Zaangażowanie lokalnych interesariuszy w promocję gastronomicznego dziedzictwa kulturowego - projekt Slow Food

W ramach działań realizowanych w projekcie SlowFood-CE, finansowanym przez Interreg Central Europe, w dniu 7 marca w Brnie (Czechy) odbyło się forum skierowane do lokalnych interesariuszy. Dotyczyło ono zaangażowania lokalnych podmiotów w promocję dziedzictwa gastronomicznego. Prelegenci z miast partnerskich (Kraków-Polska, Dubrownik-Chorwacja, Kecskemét-Węgry, Wenecja-Włochy) podzielili się własnymi doświadczeniami ze wspólnej pracy publicznej i prywatnej w swoich regionach.

W 2019 roku miasta Kraków (Polska), Dubrownik (Chorwacja), Kecskemét (Węgry), Wenecja (Włochy) i Brno (Czechy) będą testować innowacyjne i oparte o współpracę społeczną rozwiązania promujące dziedzictwo gastronomiczne w przestrzeni publicznej. Wdrożą pięć „działań pilotażowych”. Jest to pięć różnych konkretnych działań - stworzonych w ramach filozofii Slow Food - mających na celu wzmocnienie specyficznych cech lokalnej gastronomii, jej korzeni i dziedzictwa kulturowego.

Forum, zatytułowane „Zaangażowanie lokalnych interesariuszy w promocję gastronomicznego dziedzictwa kulturowego: krytyczne kwestie i rozwiązania dla rozwoju strategii ponadnarodowej”, poprowadził Tom Václavík ze Slow Food Brno.

Wydarzenie rozpoczął ciekawy wykład Víta Hrdouška ze Slow Food Bilé Karpaty, na temat krótkich łańcuchów dostaw, lokalnych produktów i rozwoju terytorium południowych Moraw. Następnie każde z pięciu działań pilotażowych przedstawili Ivo Kara-Pešić (Chorwacja), Bea Borbely (Węgry), Tom Václavík (Czechy), Szymon Gatlik (Polska) i Isabella Marangoni (Włochy). Pozwoliło to na wymianę informacji o tym, jak rozmaicie działanie pilotażowe zostało opracowane w każdym z pięciu miast. Wreszcie miasto Wenecja przeprowadziło dyskusję na temat przejścia od doświadczeń lokalnych, głównych działań pilotażowych i zaangażowania lokalnych interesariuszy, do opracowania ponadnarodowej strategii na rzecz zrównoważonej promocji dziedzictwa gastronomicznego, która będzie wymiernym produktem realizacji projektu SlowFood-CE.

Forum zamknęła Linda Jelínková, szefowa działu marketingu i turystyki miasta Brno.